

Coördinatiepunt Onderwijs & Regio
(in combinatie met Platform Onderwijs & Regio)
Leven lang ontwikkelen begint al jong. Keuzes die je maakt op jonge leeftijd zijn bepalend voor de rest van je (werkzame) leven. Dat heeft impact op mensen zelf, maar ook op de regio. Immers, als men kiest de regio te verlaten is dat een gemis.
Het aanpakken van deze uitdagingen en het benutten van kansen voor kinderen en jongeren in Noord-Groningen vraagt om een onconventionele vorm van samenwerking van alle betrokken partijen. Een effectieve regionale coördinatie speelt daarbij een sleutelrol. Door nauwe samenwerking tussen onderwijsinstellingen, overheidsinstanties en het bedrijfsleven kan een optimaal onderwijs- en arbeidsmarktecosysteem worden gecreëerd. Een gezamenlijk Coördinatiepunt Onderwijs & Regio kan hierbij helpen door samenwerking tussen de partijen te faciliteren, keuzevakken op locatie te ontwikkelen, een uitgebreid loopbaanoriëntatie en begeleidingsprogramma (LOB) te ontwikkelen, het organiseren en beheren van het Platform Onderwijs & Regio en scholen te faciliteren in contextrijk leren.
De belangrijkste activiteiten van het Coördinatiepunt Onderwijs & Regio zijn samen te vatten in drie pijlers:
Leren, organiseren & verbinden
Dit doen wij op de volgende wijze
-
Vormgeven aan een voor scholen en bedrijven eenduidige aanpak van leren in de regio als klaslokaal (LOB, skillsbooster, stages, leeropdrachten, gastlessen en de praktijkgerichte programma’s)
-
Ontwikkelen van een uniforme aanpak voor leren in de regio, inclusief stages, keuzevak op locatie, Sector Roadshows, leeropdrachten en gastlessen.
ONTDEKKEN
ORGANISEREN
-
Doorontwikkeling en beheer van het Platform Scholen & Bedrijven met als kern: delen van ideeën, contacten en netwerk door en tussen betrokken partners.
-
Coördinatie en organisatie van groepsvervoer naar locaties die onderdeel zijn van het netwerk van leer(werk)plekken in de regio.
-
Organisatie van regionale bijeenkomsten en events die bijdrage aan betrokkenheid en ambassadeurschap van betrokken partners, decanen en docenten.
VERBINDEN
-
Vanuit het coördinatiepunt brengen wij de vraag van het onderwijs bij het bestaande en/of nog aan te vragen aanbod van de regio en vertalen deze vraag naar een programma die passend is voor de doelgroep
-
Gemeenschappelijke ontsluiting van onderwijs-, leer- en arbeidskansen in de regio, met betrokkenheid van diverse regionale organisaties.
Met het structureel waarborgen van het organiserend vermogen voor leren met de gehele regio als klaslokaal kan het onderwijs zich onderscheiden in een thuisnabij en kwalitatief aanbod, die tegelijk de regio kansen biedt jongeren aan zich te binden en te boeien. Tevens betekent een coördinatiepunt meer daad- en slagkracht, wegnemen van versnippering en daarmee meer impact en rendement van maatschappelijke middelen. Dit helpt leerlingen zichzelf en de wereld om hen heen te ontdekken, terwijl bedrijven zich kunnen presenteren aan hun potentieel toekomstige medewerkers.
Doelstelling
Elke leerling 100% kansrijk op de arbeidsmarkt, d.m.v. zelfkennis, matching van persoonlijkheid/ skills met het maken van de juiste keuzes voor profiel. En onderdompeling op de arbeidsmarkt d.m.v. roadshows, lintstages, beroepsonderwijs, waardoor de leerlingen een goed beeld hebben van de regionale arbeidsmarkt
Bereik
Het oorspronkelijke aardbevingsgebied: Gemeenten Het Hogeland, Eemsdelta, Midden-Groningen en Groningen (voormalig gemeente Ten Boer).
De nadruk ligt nu eerst op Noord-Groningen (Gemeente Het Hogeland en Eemsdelta).

